Yeni bir iş kurarken veya mevcut işinizi ileriye taşımak isterken süreç boyunca pek çok zorlukla karşılaşmanız mümkün olabilir. Girişimciler için bir iş fikrini hayata geçirmek ve bir ürünü/hizmeti milyonlarca kişiye tanıtmak ciddi bir emek gerektirir. Girişimcilik kitapları ise bu konuda girişimcilere yol gösteren en iyi kaynaklardandır.
Girişimciler için hazırlanan kitapların yanı sıra gerçek hayattan başarı öyküleri anlatan çoğu yayın, girişimciliğe adım atmak isteyen kişilerin zorluklarla baş etmesine yardımcı olabilir. İş hayatının mücadele gerektiren durumlarında nasıl aksiyon alınabileceğini bilmek, zaman yönetiminin inceliklerini öğrenmek ve fırsatları görebilmek kendini girişimcilik konusunda geliştirmek isteyenlerin ilgi duyabileceği bazı konu arasındadır. İş fikirlerini pratiğe dökmek isteyen girişimciler, en iyi girişimcilik kitapları hakkında araştırma yaparak, kütüphanelerine farklı kaynaklar ekleyerek bilgi dağarcıklarını geliştirebilir ve kendilerini girişimciliğe hazırlayabilir. Dünyanın en başarılı iş insanları, liderler veya tanınmış girişimciler tarafından kaleme alınmış olan eserler kendi sektörünüzde yenilikçi yollar benimsemenize ve pratik iş çözümleri üretmenize katkı sunabilir. Peki, dünyada en çok tercih edilen girişimcilik kitapları hangileri? İşte girişimcilerin okuması gereken kitaplar ve ilgi çekici hikayeleri:
Girişimcilere ve iş dünyasında başarılı olmak isteyenlere seslenen Lean Startup kitabı, Eric Ries tarafından kaleme alınmış. Yazar kitabında girişimlerin başarısız olma nedenlerini ele alırken aynı zamanda başarısızlıkların altında yatan nedenleri ve önlem alma yollarını da irdeler. Ries kitabında doğrulama yöntemi aracılığıyla kȃrlı iş modelleri yaratmanın önemine değinirken iş hayatında sahte gösteriş ölçütlerine göre ilerlememek gerektiğinin de altını çizer.
Kendisi de bir girişimci olan Peter Thiel’in, PayPal serüvenine ve Facebook’a yatırım yapma sürecine değindiği kitap, yazarın çeşitli girişim sırlarını mercek altına alır. Thiel, kitabında girişimcilerin, en büyük icatların çoktan yapıldığı gibi bir yanılgıya kapılmaması gerektiğini savunur. Yazar kitabında yeni bir girişim yaratmak için sayısız olasılık olduğunu belirterek tüm bunların doğru sorular sorularak yapılacağını vurgular. Ayrıca Thiel’e göre başarılı bir girişime sahip olmak isteyenlerin, girişimlerini sıfırdan bire taşımak için bir vizyon belirlemesi son derece önemlidir.
Girişimciler için kitaplar listesinde bir diğer öneri ise The$100 Startup. Chris Guillebeau tarafından kaleme alınan kitap, girişimcilerin tutku ve becerilerinin peşinden giderek iş hayatının 9/5 döngüsünden nasıl kurtulabileceklerini anlatır. Yazar, herkesin hayatı istediği gibi yaşaması için yapması gerekenleri temel ilkelerle açıklar ve iş hayatında tutkulu olmanın yanı sıra önemli becerilere, iyi müşterilere de sahip olma gerekliliğinin altını çizer. Ayrıca Guillebeau, 100 dolar maliyetle internet üzerinde başlatılan bir girişimi yeterli becerilerle tam zamanlı bir iş haline getirmenin sırlarını okuyucularla paylaşır.
Michael E. Gerber tarafından yazılan The E Myth Revisited, odağına küçük işletmeleri alır. Yazar, kitabında bir kişinin çabalarına göre yol alan küçük şirketlerin çoğunun kısa süre sonunda iş dünyasına veda ettiğini belirtir ve sisteme dayalı şirketler kurarak bunun önlenebileceğini söyler. Yeni kurulan şirketlerin atması gereken adımları titizlikle ele alan Gerber, franchise yaklaşımının sisteme dayalı bir iş modeli olduğunu vurgulayarak küçük işletmelere fayda sağlayacağına değinir.
Girişimciler için bir rehber niteliği taşıyan The Art of the Start, yeni iş girişimlerinde doğru personel seçiminden iyi bir iş planı oluşturmaya ve marka yönetimine kadar birçok önemli noktaya değinir. Gerçek bir irade ve orijinal bir iş fikri ile faaliyete geçirilen girişimlerin başarıya ulaşacağını düşünen Kawasaki, girişimcilerin ilk hedefinin anlam yaratmak olduğunu belirtir. Başarılı bir iş planı oluşturmanın önemli olduğunu savunan yazar, girişimcilerin en başta amaç ve yön tayini yaptıklarında başarıya ulaşabileceklerinin altını çizer.
Build to Dell kitabında küçük çaplı bir şirketi büyütmenin yollarını ele alan John Warrillow, girişimcilerin iş hayatında yaptıkları hataları mercek altına alır. İş hayatında bir ürün veya hizmette ustalaşmanın önemini vurgulayan yazar, kȃrlı bir şirkete bu yolla ulaşılabileceğini anlatır. Ayrıca yazar, küçük girişimleri tek bir büyük müşteriye güvenme hatasına düşmemeleri konusunda uyarır.
Dave Ramsey tarafından kaleme alınan EntreLeadership, girişimcilerin gerekli yönetim ve bilişim becerileri sayesinde işlerinde lider olabileceğini detayları ile anlatır. Ramsey, birçok girişimcinin işe evinin garajında başladığını belirterek oyun masasından milyon dolarlık şirket sahibi olmaya giden yolda okuyuculara çeşitli tavsiyeler verir. Hem işletmeler hem de liderler için rehber niteliği taşıyan kitapta, pazarlama stratejisi geliştirmenin yanında cömert maaşlar ve ikramiyelerin iş hayatındaki önemi de irdelenir.
Hayallerini gerçekleştiren zengin ve başarılı insanların röportajlarından oluşan Founders at Work, girişimcilerin aklındaki pek çok soruya ışık tutma amacı taşır. Jessica Livingston tarafından kaleme alınan kitap, bir girişimi neyin başarılı kıldığına dair konulara değinir. Girişimlerin iyi bir fikrin yanı sıra yetenekli bir ekibe de ihtiyacı olduğunu ortaya koyan kitap, müşteri ilişkilerinin önemini ise farklı bir şekilde ele alır.
Zengin ve başarılı insanlarının alışkanlıklarının bir derlemesini sunan Think and Grow Rich, 20 sene boyunca 500’den fazla kişi üzerinde yapılan çalışmalardan oluşan bir yayın. Dünya çapında en fazla okunanlar listesine girmeyi başaran kitapta Napoleon Hill, her günün yepyeni bir fırsat olduğunu söyler. Başarı ve bereketin düşünce gücüyle yakından ilgisi olduğunu savunan Hill, başarı iplerinin doğru düşünerek göğüsleneceğine değinir.
Hintli bir girişimci olan Rashmi Bansal tarafından yazılan Arise Awake, ünlü iş insanının başarıya giden yolda öğrendiklerini okuyucuyla paylaştığı bir kitap. Yeni girişimcilere yararlı öğütler ve tavsiyeler sunan kitapta başarısızlık sonrası pes etmemenin altı çizilirken alışılmışın dışında düşünmenin önemine de vurgu yapılır. Ek olarak Bansal, kitabında rastgele deneyimlerin girişimcilik motivasyonuna katkısını da ele alır.
Virgin Group’un kurucusu olan dünyaca ünlü iş insanı Richard Branson tarafından kaleme alınan Losing My Virginity, İngiliz girişimcinin başarı basamaklarını hızla çıkmasının öyküsünü anlatır. Bir otobiyografi konseptinde derlenen kitapta iş insanı, yeni girişimcileri maceraya atılmaları ve yaratıcı olmaları konusunda cesaretlendirir. Bir girişimci olarak doğulmadığını ve bunun zamanla öğrenilebileceğini belirten Branson, kitabında girişimciler için altın değerinde öğütler verir.
ABD’li bir girişimci olan Eddie Brown, Beating the Odds kitabında Brown Capital Management şirketini kurma hikayesini ele alır. 2008 ekonomik krizi ve 11 Eylül gibi zor zamanlarla mücadele şeklini okurlarla paylaşan Brown, IBM mühendisliğinden kendi şirketini kurmaya uzanan hikayesini ilham verici anektodlarla girişimcilere anlatır.
Siz de girişimciler için kitaplar listesine göz atarak favorilerinizi belirleyebilir ve iş hayatına dair önemli tavsiyeleri öğrenerek kendinizi geliştirebilirsiniz.
Bu içerik icerikbulutu.com tarafından İstinye Üniversitesi Girişimcilik ve Kuluçka Merkezi için hazırlanmıştır.